topheader2

FYRA STORA MATBRÖD

Fyra matbröd

Ingredienser

2 kg rågsikt, spara 3 dl till utbakning.
2 paket torrjäst
4 msk socker
1,5 msk salt
1 dl matolja (eller smör)
12,5 dl varmt vatten

Pensling: ägg

Gör så här

Blanda rågsikt (spara 3dl till utbaket), torrjäst, socker (kan uteslutas) och salt noga i en stor bunke eller gryta.

Tillsätt olja (eller smör) och vatten och rör ihop degen lätt.

Om du har en hushållsassistent kan du köra ihop degen i denna. Arbeta sedan degen på ett bakbord och knåda den med resten av mjölet. Ta lite mjöl i taget så att degen blir färdigknådad när mjölet är slut.

Forma degen till 4 bröd och lägg dem i en smord långpanna. Platta ut bröden en aning och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter. Snitta ytan lätt med mjölad kniv när bröden är färdigjästa.

Pensla med uppvispat ägg och grädda i 175°C på nedersta falsen i ca 1 timme.

Är du osäker på när bröden är klara kan du testa med en stektermometer, de ska vara minst 97 grader inuti innan du tar ut dem ur ugnen.

Låt bröden kallna helt på galler utan bakduk.

Bryt försiktigt isär brödet till 4 limpor.

Tips!
Jag brukar lägga bakplåtspapper emellan bröden, då är det lättare att bryta isär dem när de gräddat klart.
Man kan också pensla med olja på sidorna av bröden för att det ska gå enklare att bryta isär dom.

Fyra färdigjästa, snittade och äggpenslade limpor som är på väg in i ugnen
Fyra färdigjästa, snittade och äggpenslade limpor som är på väg in i ugnen
Färdiggräddade limpor
Färdiggräddade limpor