Alla gillar detta bröd!
Limporna älskas så mycket av mina barnbarn att de önskar sig det i present när de fyller år. Ett bättre betyg på ett bröd kan man nog inte få!
/Inger
Ingredienser att plocka fram
100 g grovt rågmjöl
1 dl linfrö
1 dl vetekli
1½ tsk salt
1 msk olja
4 dl kokhettvatten
50 gr jäst
720 g vetemjöl
3,5 dl ljummet vatten
1 ägg
Solroskärnor eller sesamfrön
Tillvägagångssätt
100 g grovt rågmjöl
1 dl linfrö
1 dl vetekli
1½ tsk salt
1 msk olja
Blandas i en bunke och över detta häller du 4 dl kokande vatten, rör om och låt det stå i ca 1 timme.
Tillsätt sedan:
3½ dl vatten 30º som blandats med
50 gr jäst och
600 g vetemjöl
Kör degen i matberedaren, först på låg hastiget tills allt blandat sig. Öka till medelhastighet och kör i 7-8 minuter.
Låt sedann degen jäsa i 3 timmar under bakduk.
Till utbakning behövs ca 2 dl vetemjöl, men ta inte mer än nödvändigt för att forma en limpa eller en bulle. Om du vill kan du göra två mindre limpor istället för en stor. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper.
Låt brödet jäsa 30 minuter på plåten under en bakduk.
Jag brukar pensla med ägg och strö över solroskärnor eller sesamfrön innan jag kör in brödet i ugnen.
Grädda i ca 40-45 min i 220º (ej varmluft) eller tills brödet nått en innertemperatur på 98 grader. Om du gjort två mindre limpor behöver de bara gräddas i ca 30-35 minuter.
Om du vill kan du ställa in en liten ugnsfast form med hett vatten på botten av ugnen när du sätter in bröden. Ta ut formen med vattnet efter 10-15 minuter.
Låt brödet svalna på galler under bakduk.
Ät sedan och njut!